ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Δύο ακόμη σχολεία με ναρκωτικά - Τι αποκάλυψε η αστυνομική έρευνα

Πάτρα: Δύο ακόμη σχολεία με ναρκωτικά - Τι αποκάλυψε η αστυνομική έρευνα

Σε ακόμα δύο σχολικά συγκροτήματα της Πάτρας διευρύνεται, η αστυνομική έρευνα για τη δράση του κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών σε μαθητές.

Όπως αναφέρει το pelop.gr, πρόκειται για ΕΠΑΛ στην Αγίας Σοφίας (τέρμα) και το 17ο Γυμνάσιο στην Εγλυκάδα, στα οποία φοιτούν δύο εκ των τεσσάρων ανηλίκων που είχαν στρατολογηθεί ως βαποράκια, από τα αρχηγικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και εξετάζονται οι επαφές τους.

Όπως ανέφεραν στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», καλά πληροφορημένες πηγές για την περίπτωση του Επαγγελματικού Λυκείου, από τους αστυνομικούς έχουν ταυτοποιηθεί τα στοιχεία μαθητών – χρηστών τα οποία και έχουν συμπεριληφθεί στη δικογραφία.

Τα αδέλφια

Ο ένας ηλικίας 14 ετών, είναι αδελφός προφυλακισθέντος για την υπόθεση, ο οποίος προ τριμήνου και ενώ εκκρεμεί η εκδίκαση υπόθεσης για ληστεία υπό την απειλή μαχαιριού σε πρακτορείο ΟΠΑΠ, στην Πάτρα, αποφυλακίστηκε κατόπιν σχετικού αιτήματος.

Η καβάτζα

Όπως ανέφερε έμπειρος αξιωματικός στην «Π», αναφορικά με την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης με «έδρα» το εκπαιδευτικό συγκρότημα Μαρούδα, «είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται στα αστυνομικά χρονικά να είναι τόσο οργανωμένο μέσα σε σχολείο με την καβάτζα εντός σχολικού χώρου».

Το «μαγαζί» είχε στηθεί κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη των καθηγητών. Σε τρία διαφορετικά σημεία σε κοινόχρηστους χώρους, εντοπίστηκαν ποσότητες ναρκωτικών και μια ζυγαριά ακριβείας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι αστυνομικοί εντόπισαν υδρορροή στο κυλικείο ύψους περίπου 2 μέτρων, στο ισόγειο του σχολείου, ρολόι της ΔΕΗ αλλά και μεταλλικός πίνακας σε σκάλα, που είχαν μετατραπεί σε αποθηκευτικούς χώρους των ναρκωτικών ουσιών.

Από εκεί λάμβαναν τις ποσότητες που διακινούσαν οι μαθητές εντός και εκτός σχολείου, καθ’ υπόδειξη του «εγκεφάλου» και των συνεργών του. Οι εντολές δίνονταν τηλεφωνικά, ακόμα και σε ώρες μαθήματος. Σε μια τουλάχιστον περίπτωση, μαθητής, κατά τη διάρκεια διαλείμματος, μετά από κλήση του «αρχηγού», επισκέφθηκε την καβάτζα και στη συνέχεια κατευθύνθηκε σε πόρτα του σχολείου, όπου και τον περίμενε αγοραστής.

Φωτογραφίες, καταγγελίες, ελεγχόμενοι εκπαιδευτικοί

Το αίτημα της Ασφάλειας Πάτρας, που έγινε πάραυτα δεκτό από τον ανακριτή, προκειμένου να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία της ταυτότητας και οι φωτογραφίες των 4 μελών της Εγκληματικής Οργάνωσης, η οποία πωλούσε ναρκωτικά σε μαθητές του Σχολικού Συγκροτήματος «Μαρούδα» χρησιμοποιώντας μαθητές ως «βαποράκια», άνοιξε νέους δρόμους στην έρευνα των διωκτικών Αρχών.

Παρακινήθηκαν γονείς, πολίτες και παιδιά, που αναγνώρισαν τα πρόσωπα των δραστών και ήδη έχουν δώσει χρήσιμες πληροφορίες στην ΕΛΑΣ, που τυγχάνουν επεξεργασίας και αξιοποίησης.

Το σχολικό συγκρότημα λειτουργούσε ως αποθήκη και ορμητήριο για την εγκληματική οργάνωση.

Από αυτό το πρώτο «κύμα» πληροφοριών και καταθέσεων, οι αξιωματικοί της Ασφάλειας έχουν καταλήξει στην απόλυτα βάσιμη υποψία ότι η «σπείρα» δρούσε, πέραν της περιοχής Μαρούδα και σε άλλα σχολεία της Πάτρας. Ανάμεσα σε άλλα, στη Βόρεια Πάτρα, στην Ανατολική και στο Κέντρο της πόλης.

Ταυτόχρονα, με την επανέναρξη των μαθημάτων, μεθαύριο Δευτέρα, θα ενταθούν οι έρευνες, με βάση τη «βροχή» καταγγελιών και μαρτυριών. Ας σημειωθεί ότι οι εκτεταμένες έρευνες βρίσκονται σε συνάφεια και με τους αρμόδιους που είναι επιφορτισμένοι στο να επιτηρούν και να ελέγχουν τον τρόπο λειτουργίας των σχολικών μονάδων.

Στην περίπτωση του 4ου Γυμνασίου και του 5ου Λυκείου Πάτρας (Μαρούδα), τόσο οι διευθυντές όσο και οι καθηγητές – με αφορμή τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης που παρήγγειλε στην Ασφάλεια η Εισαγγελία – κατέθεσαν ότι είχαν πλήρη άγνοια για τη δράση της «σπείρας». Μια άγνοια, βέβαια, που ελέγχεται γιατί τα μέλη της Εγκληματικής Οργάνωσης χρησιμοποιούσαν ως… αποθήκη ναρκωτικών και ορμητήριό τους το σχολικό συγκρότημα και μάλιστα κινούνταν προκλητικά στους χώρους του, ερχόμενοι σε επαφή με πλειάδα μαθητών, αλλά κι έχοντας αναγράψει τιμή πώλησης ναρκωτικών σε τοίχο!

Για ανάλογη διερεύνηση του αν η «σπείρα» αλώνιζε, ανέλεγκτα, θα γίνει και στα άλλα σχολεία, που είναι «σταμπαρισμένα» από την τοπική Αστυνομία, αν και εφόσον φυσικά τα στοιχεία που σήμερα αξιολογεί τεκμηριώσουν την ανάγκη να συνταχθεί κι άλλη δικογραφία.

Σχετικές ειδήσεις